Pozor na přehřátí zvířat v horkém počasí.

Přehřátí se odborně nazývá hepertermie a jedná se o velmi závážný problém v jehož důsledku může dojít i ke smrti zvířete. Při celkovém zvýšení tělesné teploty se pes ochlazuje zrychleným dýcháním, tím však také dochází k odpařování a zvíře ztrácí tekutiny. K přehřátí dochází v letních měsících velmi často, zejména jsou-li zvířata vystavena vyšším teplotám bez velkého proudění vzduchu. Nejčastěji vznikne tento stav při pobytu v malých uzavřených prostorech (auto na přímém slunci se zavřenými okny). Pak nemusí být okolní teplota ani příliš vysoká, aby způsobila život ohrožující problém.

K přehřátí jsou nejnáchylnější tzv. brachycefalická plemena – zejména mops, buldoček, pekinéz, boxer, apod. Rizikovou skupinu tvoří dále miniaturní plemena a naopak také obří plemena psů. Velmi citlivě na teplo reagují králíci, ale i kočky. Dispozicí jsou i funkčně kompromitované dýchací cesty – paralýza hrtanu, chronické záněty dýchacích cest, astma. apod.

K přehřátí dochází náhle, pokud již vnitřní teplotní mechanismy organismu nejsou schopny udržet normální tělesnou teplotu. Většinou se teplota rychle zvyšuje vysoko nad 41°C. Nedojde-li k okamžitému celkovému zchlazení organismu, poškodí se trvale teplotní centrum a dochází rychle k nástupu šokových změn a následné smrti. Vhodné jsou i chladící podložky, které lze snadno vychladit a umístit pod zvíře nebo do pelíšku.

Co dělat když je přehřátý pes?

Pokud si myslíte, že je váš pes přehřátý, odveďte ho do stínu nebo do chladné místnosti, dejte mu dostatek vody k pití, dejte mu na tlapky i uši mokrý obklad a zajděte k veterináři. Zchlazení přehřátého organismu musíme provést co nejdříve, ale nesmí být příliš razantní, aby nenastaly reflexně šokové změny a poruchy srážení krve.

 
Jak vypadá přehřátí u psa a jaké jsou příznaky přehřátí?
 

Má suchý, horký čenich, suché sliznice pysků a kůže. Typickým příznakem přehřátí je také zrychlený srdeční tep a ztížené dýchání. Občas dochází i ke zvracení. Pes najednou hodně sliní a má tělesnou teplotu nad 40°C.

 

Jak vypada přehřátí u kočky a jaké jsou příznaky přehřátí?

Přehřátou kočku poznáte podle neklidu a později apatie. V další fázi má zrychlený tep nebo překrvené sliznice – rudé spojivky, výrazně červené dásně. Na přehřátí upozorní i rychlejší dýchání s otevřenou tlamičkou. V pozdějším stadiu má kočka průjem, zvrací a upadá do bezvědomí.

 

Přehřátí u hlodavců.

Možné příčiny: Králík jen špatně snáší horko, může se tedy snadno přehřát pod přímými slunečními paprsky nebo přílišným horkem z blízkosti topného tělesa. Léčba: Ihned jej přeneste do chladné místnosti, ušetřete ho jakéhokoli rozrušení a na hlavu a poté na nohy mu položte vlhký, nikoli ledově studený hadr.

 

Každé přehřáté zvíře je akutní a extrémně rizikový pacient, který vyžaduje okamžité ošetření včetně podání infuzí a dalších protišokových léků. Je žádoucí zvíře hospitalizovat. Při cestování se zvířetem v létě je třeba dělat časté zastávky a nechat psa chvíli se volně pohybovat. Všechny druhy zvířat je nutné vždy dostatečně napájet. Přehřátí může snadno nastat v silném provozu velkých měst v autech bez klimatizace, kdy trvá cesta v přehřátém prostředí delší dobu. Tento problém je třeba si uvědomit i při transportu zvířat k běžnému vyšetření nebo ošetření na veterinární pracoviště.